Categories

  • Χωρίς κατηγορίες

Most Popular

Most Viewed

«Πλαστό» διαβατήριο ο Μαρτίνς

Σε κάνει να αναρωτιέσαι αν είναι πραγματικά Πορτογάλος ή έγινε λάθος και είναι Ισπανός.

 

Στην «κουβέντα» που κάναμε εδώ πριν από μία εβδομάδα για τον Πέδρο Μαρτίνς τονίσαμε ότι ο Πορτογάλος, με εξαίρεση την (προφανώς σημαντική) παράμετρο της επιστροφής στην κορυφή του πρωταθλήματος, έκανε περισσότερα απ’ όσα υποσχέθηκε.
Πάνω που νομίζεις ότι τα έχεις δει όλα από τον δικό του Ολυμπιακό, έρχεται να σου δώσει μια αφορμή ακόμα για να τον επαινέσεις. Δεν του χαρίζεις κάτι, το κερδίζει μόνος του.

 

Ήμουν στο ματς του Αγρινίου και είχα την ευκαιρία, μετά το ματς, να ρωτήσω τον κ.Μαρτίνς γι’ αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο. Πέρα από το προφανές, δηλαδή την επιβλητική και πολύ ελκυστική εμφάνιση, με «σόκαρε», με την καλή έννοια, να βλέπω παίκτες όπως ο Ποντένσε, ο Ομάρ, ακόμα και ο Φορτούνης να τρέχουν λυσσασμένα ως το 90′ για να βάλουν ένα ακόμα γκολ. Αν δεν ήξερες το σκορ ήσουν βέβαιος ότι ο Ολυμπιακός χάνει και κυνηγάει ανατροπή του σκορ.

 

Για μια ομάδα λοιπόν όπως ο Ολυμπιακός, που η κατάκτηση του τίτλου είναι μέρος της φύσης του, θα είχε λογική να τον κυριέψει η απογοήτευση. Ο Μαρτίνς λοιπόν, μ’ έναν περίεργο όσο και μαγικό τρόπο, καταφέρνει να κρατάει ψηλά το κίνητρο των παικτών του που ξέρουν ότι θα μείνουν με άδεια τα χέρια. Παίζουν για ‘κείνον; Παίζουν και για ‘κείνον; Κατάφερε να τους πείσει να παίζουν για την πάρτη τους γιατί έτσι ανεβάζουν την αξία τους; Ό,τι κι αν συμβαίνει από τα παραπάνω, ή ακόμα καλύτερα αν συμβαίνουν όλα μαζί, είναι επιτυχία. Δική του επιτυχία και αυτή πέρα απ’ όλα τα υπόλοιπα. Θυμηθείτε μόνο ότι ακόμα και σε χρονιές που οι Πειραιώτες κατακτούσαν τον τίτλο, στα τελευταία αδιάφορα ματς έκαναν πολλούς να δυσανασχετούν που φορούσαν τη φόρμα… αγγαρείας και μουτζούρωναν την εικόνα τους.

 

Είπαμε και πριν από μία εβδομάδα, αυτό που κατάφερε ο Μαρτίνς είναι αφύσικο. Πήρε ένα παζλ 1.000 κομματιών και του ζητήθηκε να το συναρμολογήσει σε μερικά λεπτά. Και το έκανε! Αν δεν πίστευες μέχρι τώρα ότι υπάρχουν προπονητικά μαγικά ραβδιά, σε βάζει σε σκέψεις ο Πορτογάλος… Μπορεί να φαίνονται υπερβολικά όλα αυτά που διαβάζετε αλλά δεν είναι. Άλλες ομάδες πασχίζουν με πλάνα 3ετίας, κρατούν τον ίδιο κορμό, φιλοδοξώντας να «βγάλουν» αυτοματισμούς σαν κι αυτούς που «έβγαλε» (και) στο Αγρίνιο ο Ολυμπιακός. Και ο Ολυμπιακός επαναλαμβάνει συνεχώς ποδοσφαιρικές ομορφιές. Μικρούς πίνακες… ζωγραφικής σαν το χθεσινό 0-2.

 

Ο Μαρτίνς είναι Πορτογάλος και σε κάνει να πιστεύεις ότι το διαβατήριό του είναι… πλαστό. Με Ισπανό μοιάζει ποδοσφαιρικά. Εκτός, βεβαίως, αν εμείς κάναμε λάθος (μάλλον αυτό συμβαίνει αφού μας αρέσει να βάζουμε εύκολα ταμπέλες που συχνά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα) σχετικά με την πορτογαλική ποδοσφαιρική σχολή και δεν είναι τόσο «ξύλινη» όσο νομίζαμε. Κι αυτή η σχολή έχει ένα πραγματικά ξεχωριστό μέλος, τον κόουτς του Ολυμπιακού.

 

Στο διά ταύτα, πέρα από γκολ, τελικές και διάφορες άλλες στατιστικές όπου ο Θρύλος τα… σπάει, είναι εξαιρετικό ότι η ομάδα άρχισε να «γεμίζει» τον κόσμο της. Να χαίρεται να την βλέπει. Να μετράει αντίστροφα το χρόνο μέχρι να την ξαναδεί. Κι αυτό δεν το βλέπεις σε κανέναν αριθμό, είτε το αισθάνεσαι, είτε όχι.